Klant bij The Job Coach? Start hier de test.
Match jouw talent met de arbeidsmarkt!
Klant bij The Job Coach? Start hier de test.

Blog

Filteren op jaar
Alles

HELP! Hoe ga ik beter om met stress op het werk?

Stress hoeft niet altijd negatief te zijn en kan je ook net scherp stellen. Langdurige stress daarentegen brengt je in een neerwaartse spiraal met bijvoorbeeld slaapproblemen, vermoeidheid, maagklachten, verzwakt immuunsysteem, etc. Hoe ga je hier goed mee om?

Gratis loopbaanbegeleiding in Antwerpen!

Ben je minstens 1 dag tijdelijk werkloos geweest sinds 1 september 2020 en inwoner van stad Antwerpen, dan kan je gratis loopbaanbegeleiding volgen!

Wat maakt jou gelukkig?

In onze Vlaamse maatschappij waar ‘hard werken’ voorop staat wordt ons succes in het leven nog té vaak gemeten door wat we professioneel bereikt hebben!

Gratis loopbaanbegeleiding in Brugge!

Woon jij in Brugge en was je in januari, februari of maart 2021 aan het werk? Goed nieuws dan want vanaf 1 maart 2020 mag je gratis 4 uur professionele loopbaanbegeleiding volgen!

Waar is die pauzeknop?

Heel wat werknemers overwegen, net als Qmusic-presentator Sam De Bruyn, een carrièreswitch.

Waarom zijn video-calls altijd zo vermoeiend?

Aangezien we weer meer met z’n allen gaan thuis werken brengen we terug meer tijd door achter onze webcam. Zoom, Skype, Teams, Whatsapp,… welke tool gebruik jij vandaag om even met jouw collega’s te spreken en te overleggen?

Gratis loopbaanbegeleiding voor tijdelijk werkloze Gentenaars!

Woon jij in Gent en was je in juli, augustus of september minstens 1 dag tijdelijk werkloos? Goed nieuws dan want vanaf 1 oktober 2020 mag je gratis 4 uur professionele loopbaanbegeleiding volgen!

Balanceren kan je leren!

Een kwart van de werkende Belgen ervaart stress op of door het werk. Bij vrouwen loopt dat cijfer op tot een derde. Een belangrijke reden daarvoor is een verstoorde balans tussen werk en privé.  

7 tips om succesvol te solliciteren in coronatijd

Wanneer je in volle coronatijd op zoek bent naar een job, dan gaat dat wellicht gepaard met een extra dosis onzekerheid. “Begrijpelijk, maar nergens voor nodig”, aldus jobcoach Greet Vandevoort: “Rekruteerders hebben nu meer tijd dan ooit en er zijn minder concurrenten op de arbeidsmarkt”. Krik je CV dus alvast op want wij geven je 7 tips om nu te solliciteren.

6 signalen die je ontslag kunnen verraden...

“Tenzij er sprake is van een economische noodsituatie, komt een ontslag zelden uit de lucht vallen. In de meeste gevallen gaan er waarschuwingen aan vooraf. En zo hoort het ook.” Toch licht Jobcoach Ilse Van Wijnendale enkele signalen toe die een alarmbel moeten doen afgaan.

I QUIT! Ontslag nemen doe je zo...

Je.hebt.het.gehad. De druk is te hoog, de flexibiliteit te laag, de collega’s zijn vervelend, het werk is eentonig... Kortom, je wil de handdoek in de ring gooien en je ontslag indienen. Maar, is dat wel zo verstandig in tijden van Corona? En hoe pak je dit goed aan? Jobcoach Mie Lanslots: “Een crisis kan op werkvlak ook voor opportuniteiten zorgen...”

Ontslagen in tijden van Corona, wat nu?

5 do's & don'ts bij ontslag! Je job kwijtraken kan een traumatische ervaring zijn, en zeker in Coronatijd gaat het gepaard met veel onzekerheid en angst. “Het is een overlevingsreactie om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan”, aldus jobcoach en therapeute Nuria Mertens. “Toch ben je meer dan ooit gebaat met een adempauze. Elke crisis is een kans.”

Help! Wéér aan het werk tijdens Covid…

Wekenlang heb je thuisgezeten. Misschien heb je telewerk gecombineerd met preteaching en allerhande huishoudelijke klusjes. Misschien kan je niet wachten om straks eindelijk de deur uit te stappen en weer aan de slag te gaan (freeeeedom!). Maar... wat als je hélemaal geen zin hebt om opnieuw naar het werk te vertrekken? Wat doe je met die gevoelens van weerstand? En wat vertellen ze over jouw job? Jobcoach Claire Vanneste to the rescue: “Erken die gevoelens en onderzoek welke onderliggende behoefte ze willen blootleggen.”

Start je carrière vanuit uniek talent!

Meestal heb je als millennial hoge verwachtingen van je eerste job en werkgever, mede onder invloed van je omgeving. Hierdoor komt er veel druk op je job- of studiekeuze te staan, waardoor keuzestress, faalangst en perfectionisme de kop opsteken.

Opslag vragen doe je zo!

Heel wat mensen zijn bang om het gesprek aan te gaan. Daarom schreven we in samenwerking met vacature.com een artikel over hoe je best een salarisverhoging kan vragen. Uit onderzoek blijkt dat 53% van de Belgen bij een te laag loonvoorstel de sollicitatieprocedure liever stopzet in plaats van erover te onderhandelen! Eigenlijk komt het gewoon op aan om je goed voor te bereiden, te weten wat je wil en de juiste argumenten aan te halen.

Durf jij van je hobby je beroep te maken?

De meesten onder ons hebben een vaste baan, maar vaak missen we hier iets: creativiteit, een eigen stempel kunnen drukken, ondernemerschap, flexibiliteit, etc. Daarom zien we de laatste tijd heel veel bijberoepen, ook side hustles genoemd, verschijnen. Steeds vaker komen werknemers bij The Job Coach over de vloer met de vraag of ze van hun hobby hun beroep kunnen maken of hoe ze dit best combineren met hun huidige job en hun gezin.

Heb jij al een side hustle?

Een creatief bijberoep naast je 'doordeweekse' vaste baan? Wacht niet langer om je droom waar te maken! Karen Dejongh, eigenares van The Job Coach en zelf gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers, schreef samen met Nina een artikel over deze nieuwste trend in werkland. Vooral vrouwen tussen de 20 en 35 jaar starten met een onderneming in bijberoep.

Hebben winkelbediendes nog toekomst?

Je hoeft niet te werken in een winkel om te weten dat de retailsector onder druk staat. We kopen allemaal steeds meer online en het resultaat is duidelijk: leegstand in winkelstraten en shoppingcentra, of grote winkelketens zoals Blokker die zwaar moeten reorganiseren. Dat betekent uiteraard ook dat er voor winkelbediendes en andere jobs in de retail steeds grotere onzekerheid heerst. Toch is dat geen reden tot paniek voor die werknemers, zegt Jobcoach Katrien Tanghe: “In een winkel staan is écht wel een vak en de kwaliteiten die je daarvoor nodig hebt, zijn ook bruikbaar in andere sectoren.”

Ontslag: het begin van het einde of van iets nieuw?

Bij een ontslag speel je meer kwijt dan alleen je job. Naast een geregeld inkomen, het zelfvertrouwen en de status die bij je werk kunnen horen, verlies je bijvoorbeeld ook contact met je collega’s met wie je misschien een zeer leuke relatie had. Voor heel wat mensen is alleen al het vooruitzicht dat ze hun werk zouden verliezen, de ultieme nachtmerrie. Toch kan die nachtmerrie ook het begin zijn van een mooie nieuwe droom. Lees hier hoe een jobcoach je kan helpen om die switch te maken.

Waarom vragen mannen geen hulp aan een jobcoach?

“Waarom zijn er miljoenen spermatozoïden nodig om 1 eicel te bevruchten? Omdat spermatozoïden nooit de weg willen vragen.” Het is een oude grap, maar je krijgt er nog altijd de lachers mee op de hand omdat het cliché bijna dagelijks bevestigd wordt: mannen vragen niet makkelijk hulp. “Mannen denken in eerste instantie altijd dat ze de problemen zelf horen op te lossen”, zegt jobcoach Werner Droessaert daarover. “Ze lijken niet te beseffen hoeveel tijd ze daardoor verliezen als het gaat om problemen in hun beroepsleven.” En door een bezoek aan een jobcoach is er voor mannen nog veel meer te winnen dan alleen tijd.

Burn-out: Hype of ziekte?

De kans dat je in je directe omgeving een collega, een medewerker of een vriend hebt met een burn-out is groot. In 2017 ging het over 28.000 mensen in ons land. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen die uitvallen omwille van psychische problemen zelfs toegenomen met ruim 85% en een groot deel van die groei is te wijten aan burn-out. Toch zijn er nog altijd mensen die het fenomeen afdoen als een modeverschijnsel. Vraag jij je af wat echt is en wat fake? Je leest het in deze blog!

Verliefd op je collega: wat als je hormonen aan de haal gaan met je carrière?

Volgens een peiling uit 2019 zou 24% van de mensen al eens verliefd geweest zijn op een collega. Ruim 13% antwoordde al eens een geheime relatie gehad te hebben op het werk! Op zich hoeft het niet te verwonderen dat de vonk overspringt aan het kopieerapparaat of dat de passie toeslaat aan de koffiemachine, je brengt per slot van rekening een aanzienlijk deel van je leven door op het werk. Maar een romance op de werkvloer, kan misschien als een veelbelovend begin klinken voor een stationsroman, de combinatie liefde en werk kan een explosieve cocktail worden. Hoog tijd om eens te bekijken hoe je kan verhinderen dat jouw hormonen aan de haal gaan met je carrière.

Zijn opleidingen tijdverlies of nuttig?

Wist je het al: volgens specialisten wordt het woord “afgestudeerd” binnen afzienbare tijd afgeschaft! In de wereld van vandaag is niemand namelijk ooit helemaal klaar met studeren. “In eender welke job of sector, verandert alles tegenwoordig zeer snel”, zegt Martine Meekers daarover. Zij is jobcoach en pedagoge van opleiding. “Als je niet blijft bijleren, riskeer je om zelf overbodig te worden.” Maar hoe vind je de opleiding die bij jou past, en die je vooruithelpt in je carrière of waardoor je een carrièreswitch kan maken?

Moeder zijn & werken: een verschrikkelijke duobaan?

“Ik ben 3 maanden na mijn bevalling terug aan het werk gegaan, maar pas na 9 maanden vond ik stilaan weer mijn draai.” Aan het woord is Sandy Stevens, die haar werk als jobcoach combineert met een job aan de UA. Vorig jaar beviel ze van een prachtige dochter Alisa en dat veranderde veel thuis, maar ook op het werk. Hoe kan een jobcoach je daarbij helpen? 

Advocaat: wat als je droomjob een nachtmerrie blijkt?

Advocaat is nog altijd een beroep met veel prestige en status. Dat hoor je in het taalgebruik: advocaten worden in de volksmond dikwijls in één adem genoemd met notarissen en dokters, als vaste onderdelen van de maatschappelijke elite. Voor de buitenwacht is iemand die aan een rechtenstudie begint, dus alvast zeker van een hoge maatschappelijke status en een flink loon. En wat als de realiteit minder rooskleurig is? Wat als je merkt dat die zogenaamde droomjob eigenlijk een nachtmerrie is?

Hoe faalangst bestrijden? Ontdek jouw werkelijke competenties en talenten!

Faalangst kan je blokkeren. Weet jij nog hoe het op school ging? Als je een test terugkreeg met een onvoldoende, dan luidde de boodschap dat je “beter je best moest doen”. Je zou dus kunnen stellen dat we allemaal opgegroeid zijn met teveel aandacht voor dingen die we ‘fout’ doen. Het resultaat is in elk geval dat we geen goed beeld hebben van wat we wél goed kunnen, en ‘fouten’ hebben leren zien als iets wat vermeden moet worden.  

Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig?

Pik jij makkelijk de emoties van anderen op, en voel je soms letterlijk mee met hen? Of ben je tijdens de werkdag soms doodmoe van alles dat je te verwerken krijgt, of het nu gaat over fel neonlicht, stinkende vuilbakken of zoemende printers? Dan ben je wellicht een hooggevoelig of een hoogsensitief persoon. En ja: dat zijn verschillende dingen! Maar het hoeft zeker geen probleem te zijn op de werkvloer. Integendeel, hooggevoelige of hoogsensitieve personen zijn unieke talenten in een team. De eerste les is: leer de waarde ervan inschatten.

"Ik voel me vermoeid op mijn werk... Krijg ik een burn-out?"

Het sleept al een tijdje aan: als je nog maar denkt aan je werk voel je de vermoeidheid al, het lijkt alsof je geen energie meer hebt, je bent snel geïrriteerd, kan je maar moeilijk concentreren en je hoofd zit vol negatieve gedachten. Maar je hebt een goede job en je wil die niet zomaar laten vallen. Dus bijt je door. En dan ineens gebeurt het: je geraakt je bed niet meer uit, je lichaam lijkt echt dienst te weigeren of je krijgt andere fysieke klachten. Is dat dan wat ze een burn out noemen? En wat kan je ertegen beginnen?  

Werken in de media: nieuwe trends & nieuwe jobs!

Heb jij ooit gedroomd van een job “in de media”? Dat is niet raar, want “in de media werken” heeft een mythische bijklank. Geef toe: iedereen is nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Spannend is dat zeker, want als er 1 sector is waar er veel en snel verandert, dan zijn het wel de media. Dus is de vraag: welke jobs zijn er eigenlijk nog in de media en naar welk talent zoeken mediabedrijven?

Hoe kan je assertief communiceren op het werk?

Begin jij vaak een zin met “sorry”, wanneer je eigenlijk gewoon je mening geeft? Durf jij niet “nee” zeggen wanneer een klant na een moeizaam onderhandelingsproces steeds opnieuw met extra vragen of eisen komt? Of heb jij gewoon het gevoel dat er in vergaderingen nooit naar jou geluisterd wordt? Misschien heb je dan wel een probleem met assertiviteit. Het goede nieuws is: assertiviteit is niet iets waarmee je wordt geboren. Je kan het leren! Hier kan je lezen hoe dat werkt.

Hoe vind je een job die echt bij jouw waarden past?

Werkt jouw baas op je zenuwen omdat hij constant over je schouder meekijkt? Wringt het bij jou omdat je een product moet verkopen waarin je niet gelooft? Of verveel jij je dood op het werk omdat er niet genoeg gelachen wordt? Dan is dat waarschijnlijk omdat vrijheid, integriteit en plezier belangrijke waarden zijn voor jou. Jouw waarden zijn de sleutel om te ontdekken of een job of bedrijf echt bij jou past. Hoe leer jij wat jouw waarden zijn en wat kan je ermee doen op de arbeidsmarkt?

Hoe jouw talent ontdekken?

Volgens het woordenboek is een talent: een gave, iets dat je van geboorte meekrijgt. Precies daardoor merk je er zelf ook weinig van. Voor jou kan het normaal zijn dat je hard kan lopen, snel een taal kan leren of gewoon goed met mensen om kan, omdat je het nu eenmaal nooit anders geweten hebt en het jou geen moeite kost. Daarom kan het raar zijn wanneer je hoort dat jouw talent iets waard is op de arbeidsmarkt. Nochtans is dat ook echt zo, want er is op dit moment een heuse “war on talent” bezig. Afgelopen zomer stonden er namelijk ruim 52.000 vacatures open waarvoor men niet het geschikte talent vond. Maar hoe ontdek je dan wat jouw talent uniek maakt en wat het waard is voor de ene of andere job?

Hoe als leerkracht het nieuwe schooljaar overleven?

Stel je voor dat je op een dag terugkeert op je werk na een deugddoende vakantie en je baas verwelkomt je doodleuk met de boodschap: “Hé, fijn dat je terug bent. We hebben een paar kleine dingetjes veranderd terwijl je weg was, namelijk ALLES.” Wel, dat is precies wat mensen in de onderwijssector ieder jaar opnieuw meemaken. Hoe blijf je dan gemotiveerd voor je vak? En is het eigenlijk wel mogelijk om gelukkig te zijn in het onderwijs?

Werken in het onderwijs: roeping of onmogelijke uitdaging?

Er is een heel oud mopje over leerkrachten: wat zijn twee goede redenen om te kiezen voor een job in het onderwijs? Antwoord: juli en augustus. De grap mag dan al oud en versleten zijn, ze verwoordt wel een hardnekkig cliché: leerkrachten moeten niet teveel klagen, want ze hebben veel vakantie. Toch gooien meer en meer leraars de handdoek in de ring en keren ze na de grote vakantie liever niet terug voor de klas. Het aantal burnouts in het onderwijs neemt jaar na jaar toe. Waar ligt de oorzaak hiervan? 

50+: Wat is jouw houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt?

Binnenkort moet iedereen werken tot zijn 67ste om een volledige loopbaan te hebben en op pensioen te kunnen. Zie je dat zitten? Misschien wel, maar de echte vraag is natuurlijk: zie je dat zitten in je huidige functie? En wat moet je doen als de routine voor jou een echte sleur is geworden en je denkt dat je te oud bent om nog van job te veranderen? Wel, het antwoord is simpel: 50 + is niet oud! Je bent eigenlijk nooit te oud om van functie of job te veranderen. Getuige het verhaal van Jan Dejongh die onlangs het roer drastisch omgooide: “Ik heb mijn BMW ingeruild voor een Skoda met een trekhaak, maar ik ben ook spontaan 3 kilo vermagerd omdat ik nu gezonder leef”.

Personal career branding- Hoe jezelf profileren in de (arbeids)markt?

Personal branding voor jouw carrière? Over jezelf nadenken als merk in de arbeidsmarkt?   Velen vinden het een bizarre gedachte om zichzelf als merk te profileren. Je bent per slot van rekening geen koffie, auto of een paar loopschoenen. Aan de andere kant vinden we het niet vreemd dat we dergelijke producten menselijke kwaliteiten geven aan de hand van hun profiel of branding. Waarom jezelf dan niet profileren met jouw talenten of termen als “loyaal”, “betrouwbaar”, of “steeds op zoek naar nieuwigheden” op de arbeidsmarkt? Hoe gaat dat in zijn werk? Jobcoach Ingrid Baeten wijst je graag de weg.

Hoe hoogsensitiviteit de deur naar succes opent!

“Ik vond mezelf als kind altijd raar. Dikwijls heb ik gedacht: er moet iets mis zijn met mij. Ik zag en voelde de dingen anders dan andere mensen, zoveel was zeker. Pas een paar jaar geleden wees iemand er mij op dat ik wel eens hoogsensitief zou kunnen zijn.” Aan het woord is Sylvie Van Bortel, jobcoach en hoogsensitief. “Toen ik begon te lezen over het onderwerp, vielen er een heleboel dingen in mijn leven op zijn plaats. Ik ontdekte de waarde van hoogsensitiviteit en leerde het als een kwaliteit gebruiken.”

"HELP! Ik wil ondernemen, maar zonder risico!

Hoe start je een eigen zaak zonder grote risico's? Op de dag van vandaag is het niet evident om als zelfstandige te beginnen. Velen durven het risico niet nemen in België om hun vast inkomen van de ene dag op de andere vaarwel te zeggen. Echter merken we bij The Job Coach dat dezelfde mensen wel vaak hun ondernemerschap willen ontwikkelen.

Een goede mama zijn én carrière maken? 4 tips!

Als job coach merken we op hoeveel vrouwen er worstelen met hun work-life balans. Vrouwen met een gezin voelen vaak een interne tweestrijd tussen carrière en familie. Hoe kan je die twee combineren en daar 'balans' in brengen?

Ook sollicitanten moeten durven doorvragen!

"Net zoals het cv niet alles zegt over de kandidaat, zegt de jobbeschrijving niet alles over de job en het bedrijf. Vandaar dat het erg belangrijk is dat je als sollicitant de juiste vragen stelt aan je mogelijk toekomstige werkgever. Zo kan je teleurstellingen achteraf vermijden". Hieronder vind je enkele tips.

4 manieren om je talenten te ontdekken

"Doen waar je goed in bent." Tja. Het ligt zo voor de hand, maar voor je het beseft kun je in een job rollen die niet echt bij jou past! Iedereen heeft een uniek talent en wie dat in zijn job kan gaan benutten, boort een eindeloze bron van voldoening aan en wordt bovendien ook sterker op zijn werk!

5 tips voor een succesvol opstap naar jouw droomjob

Er is veel meer werk dan er jobs zijn. Hiermee wil ik maar even aangeven dat je als werkzoekende je niet blind hoeft te staren op die éne droomjob. De arbeidsmarkt is immers enorm veranderd ten opzichte van 10 jaar geleden. Er is wel werk, maar niet meer in de oude vorm van vroeger: een job met een vast contract en met een pak zekerheden. In de plaats daarvan is er nu veel meer projectwerk, via contracten voor bepaalde tijd of onder andere vormen: freelance, bijverdienste, ...

Organiseer jezelf slim en vind tijd voor wat belangrijk is

Tijd is voor iedereen even rechtvaardig verdeeld. Want voor iedereen, klein of groot, rijk of arm, telt een dag 24 uur en bestaat elk uur uit 60 minuten. Iedereen krijgt dus per dag exact evenveel tijd.